Jdi na obsah Jdi na menu
 


Seznam exilových knih a anotace

20. 5. 2008

 

rezervace na půjčení knih přijímám v knihovně nebo e-mailem knihovna@klucov.cz

 

anotace níže uvedených knih je převzata z webu  http://libpro.cts.cuni.cz/emil/emil4.htm 

                                                                                        rejstřík knihovny LIBRI PROHIBITI

 

Blatný Ivan

Stará bydliště

poezie

Nejvýraznější aut. sbírka napsaná v angl. exilu obsahuje reflexivní a meditativní poezii i přírodní lyriku.

Brousek Ant

Zimní spánek

poezie

Verše, v nichž se autor projevuje jako básník dokonalého výrazu. Autorův záznam o člověku, který se stane nedobrovolným zajatcem vlastního životního příběhu

BIBLIOGRAFIE ANTONÍNA BROUSKA viz

http://libpro.cts.cuni.cz/bibl_antonin_brousek.rtf

 

Čech Jan

Soudný den

http://www.nkp.cz/bp/bp2003_2/14.htm

Původním jménem Jaromír Halbhuber

Jeho publicistiku lze nalézt pod pseudonymy: Ignotus, Jan Čech, Jan Svoboda, Jiří Hynek, Severus, Zdeněk Hrubý.

….komentuje soudobý stav české společnosti (Soudný den [inspirovaný 21. srpnem 1968] )

Čerepková Vlad

Ztráta řeči

verše

verše 

Básnířka Vladimíra Čerepková se narodila 4. února 1946 v Praze. Necelý rok studovala keramickou školu v Karlových Varech, poté vystřídala různá manuální zaměstnání. Od roku 1969 žije ve Francii.

 

Drábek Jan

A co Václav

Vyprávění.

 

Vyprávění o životních osudech mladého muže, který s rodiči emigroval v roce 1948 do USA.

A co Václav? / Jan Drábek ; [il. Václav Špale ; z angl. orig. přel. Heda Kovályi]. -- 1. vyd. -- Praha : Mladá fronta, 1992. -- 225 s. -- (Kapka ; Sv. 228)
ISBN 80-204-0270-5 : 33.00 Kč

romány - emigranti - vzpomínky

Fischl Viktor

Kuropění

Lyrická próza

Lyrická próza českého exilového autora o smyslu lidského snažení a skutečných, trvalých hodnotách života. Kniha je vnitřním monologem stárnoucího venkovského doktora, přerušovaným a doprovázeným jásavým hlasem jeho věrného kohouta Pedra, v němž jsou soustředěny a reflektovány lékařovy prožitky a zkušenosti. Text vyjadřuje autorův láskyplný a pokorný vztah k přirozené existenci a k individuálnímu lidskému osudu.

Hajný Pavel

Kde teče Tennessee

 

trochu špionážní příběh

http://www.blisty.cz/2004/8/9/art19216.html

z rozhovoru s Irenou Zítkovou – Britské listy

Vydali jsme Hajnému nějaké knížky a pak přišla knížka, která se mi osobně velmi líbila. První byla Kde teče Tennessee. Vyšla někdy po osmašedesátém roce, podle textu té písničky, že jeden kluk uteče. Byl to trochu špionážní příběh. Mně vůbec nepřipadlo - snad jsem naivní - že by to mělo někomu vadit. Vadilo. A pak Hajný napsal Samarkand Samarkand a i ten vadil, ačkoliv je to o Samarkandu! To byste nevěřil.

A jak to probíhalo? To přišel zpátky rukopis se zaškrtanými větami, které jsou špatně?

Ale kdyby to. To by bylo ještě dobré, to by se daly jiné věty. Ale ono to vyšlo a najednou se někdo zbláznil, v tomto případě myslím, že to byl Josef Rybák. Řekl, že "tohle je hrozný". Hajný sám šel za Rybákem a představil se mu. Rybák s ním zřejmě vůbec nemluvil. Hajný se ptal: "Co vám na té knížce vadí?" Nakonec šel celý ten náklad do stoupy, ale snad Hrabal nebo paní Hrabalová měli známé ve Sběrných surovinách a ti tu většinu nákladu zase vylovili...

Kde teče Tennessee od Hajného pak vyšlo v Kolíně nad Rýnem v Indexu.

Ano, ale byla to naprosto nevinná knížka. To dneska mladí lidé nedovedou pochopit a ani já to nedovedu pochopit. Nedovedla jsem to pochopit ani tehdy a dneska už vůbec ne. Nechápu, co na tom mělo být špatného. A Hajný pořád ještě pracoval v televizi. Pak přestal psát a stal se šéfredaktorem nějakého časopisu o elektronice. Má totiž dvě vysoké školy, nejprve vystudoval elektroinženýrství a pak FAMU, scénáristiku. Já už jsem mu několikrát telefonovala, už je mi trapno, ale on už nepíše. Nevěřil byste, to je moje největší zklamání. Protože jsem se těšila, že po roce 1989 se literatura rozvine, nebudou žádné potíže a literatura bude vzkvétat. Hajný měl úžasné fabulační nadání, zápletky, v těch textech se proplétaly dějové proudy.

 

Havel Václav

Do různých stran

eseje a články

eseje a články z let 1983-1989 

Horníček Mir

Koláže a hry

Koláže provázené originálními texty.

Hostovský Egon

Vzpomínky

http://zivotopisyonline.cz/egon-hostovsky.php

Egon Hostovský, český spisovatel a diplomat, v období mezi dvěma světovými válkami významný představitel českého literárního expresionismu a psychologismu a po roce 1948 významný představitel českého exilového literárního existencialismu,……….

Hurikán Bob

Trampské zkazky

povídky

 http://www.ekamarad.cz/ezin/clanek/2506/

Bob Hurikán se narodil 21. 4. 1907 v Praze a zemřel 2. 6. 1965 v Benešově u Prahy. Vlastním jménem se jmenoval Josef Peterka. Byl nástrojařem, úspěšným sportovcem, psal a zpíval populární trampské písně. Je autorem dobrodružných románů pro dospělé i mládež. Byl jedním z hlavních propagátorů nepolitického trampského hnutí. Často používal pseudonym Bob Peters. Napsal "Trampské zkazky. Naše dějiny", "Zálesák od zlaté řeky. Dobrodružný román z krásného Posázaví", "Dějiny trampingu", "Hoši divočiny. Dobrodružný román z krásného Posázaví", "Stopař Gassidy", "Dějiny trampingu II - Co vypráví kytara", "Horští chlapci" a "Stopování".

Charta

Vývoj Charty

dokumenty

Kantorek Pavel

Bajky pro všední den

http://encyklopedie.seznam.cz/heslo/483998-pavel-kantorek

 

Profesor RNDr. Pavel Kantorek, Ph.D. je český přírodovědec, profesor fyzikálních věd na Ryerson University v Torontu. V Českých zemích je znám též jako vynikající autor kreslených vtipů a povídek, zejména se zvířecí a vědeckou tematikou. Mnohé z nich vydal knižně, řada pak byla publikována na stránkách časopisu Vesmír.

 

Bajky pro všední den, Cimburek, Switzerland,

Zurich, 1984  

Kolakowski

Leszek

Nebeklíč

dějepisné příběhy

Autor šťastně spojil ve své knížce své filosofické zaměření s beletristickou formou.

Nebeklíč aneb dějepisné příběhy z historie svaté, sepsané ku poučení a výstraze ; Rozhovory s ďáblem / Leszek Kolakowski ; z polštiny přeložil Gabriel Laub. - 1. vyd. - Köln : Index, 1982. - 181 s. ; 17 cm. - (sv. 86). - Obálkový název: Nebeklíč. - Pozn. o autorovi.
IND - e 0809, e 3282

Kristofori Jan

Valmagia

obrazy -reprodukce

Reprodukce 52 kreseb ze Švýcarska

Křesadlo Jan

Mrchopěvci

román

Originální román je variací na motivy degenerace, znásilňování a prostituce.Tyto jevy jsou v autorově pojetí metaforou nelidského stalinského režimu v padesátých letech.

Kubešová Blanka

Kočičí dlažba

román

Psychologický román o životě těch emigrantů, kteří po odchodu z vlasti neuspěli a skončili na periferii v doslovném i přeneseném slova smyslu. V zchátralém domě a v bídě. S neutěšenou atmosférou kontrastuje neobvyklý milostný vztah mladé prodavačky a starého pianisty na sklonku života.

Lederer Josef

Sopka islandská

verše

Josef Lederer, známý též pod svým pseudonymem Jiří Klan

sbírka Sopka islandská a jiné verše: 1969–1972 (Köln 1973).

Listopad Frant

Černý, bílý, nevím

verše

http://www.ipetrov.cz/autor.py/W81

Vlastním jménem Jiří Synek

Černý bílý, nevím (básně, 1973)

Marlow Frank

Rejstřík ke Švejkovi

http://martin1946.bloguje.cz/556254-svej-a-frekvencni-slovnik.php

 

 Marlow, Frank J. Rejstřík jmenný, místní a věcný ke knize Jaroslava Haška Osudy dobrého vojáka Švejka... . Toronto 1985.

Martínek

Představení

románový příběh

Představení, Index, Köln 1986

románový příběh…. první kroky mladého muže ve “skutečném” životě

 

Profil autora

Lubomír Martínek

Lubomír Martínek (1954), český prozaik žijící ve Francii, vystřídal řadu zaměstnání. Dosud vydal Představení, Linka číslo 2, Persona non grata, Mys dobré beznaděje, Nomands Land, Palimsest, Quiproquo, Sine loco - sine anno, Mimochodem, Mezi polednem a půlnocí.

 

Němcová Božena

Babička

netřeba anotace

Němeček

Ďábel mluví španělsky

 

Román

Ďábel mluví španělsky / Zdeněk Němeček ; přebal Marcel Anjou ; graf. úprava René Emmenegger ; redaktor Jaroslav Strnad ; pozn. na záložce Jaroslav Dresler. - Curych : Konfrontace, 1974. - 221 s. ; 20 cm. - (Knižnice Konfrontace/Helvetia). - Náklad vázaný i brožovaný. ISBN 3-85770-009-2
[Román]
KON - e 1262, e 1263

Ochová

Sůl, země a blbá ovce

humoristické příběhy

Sůl země a blbá ovce aneb Můj šílený život s dědečkem / Sheila Ochová ; obálku s použitím obrazu Pavla Horáka navrhl Mikuláš Kravjanský ; odp. red. Karla Marie Weberová. - Toronto : 68 Publishers, 1975. - 117 s. ; 18 cm. - (sv. 20). - Pozn. o autorce. - Na obálce fotografie autorky.  [Novela]
SEP - e 1293, e 1294


Picek Jan

Seznam

Novela

 

http://vm.knihovny.net/LANius/l.dll?cll~16605

seznam : Novela / Jan Picek ; [il. Vladimír Soukup]. -- 2. vyd. -- Praha : Novela SEZNAM nás zavede do typického prostředí běžného českého podniku,hýřícího intrikami

satirické novely - humor - totalita - intriky

Picek Jan

Poťouchlé povídky

 

humor

http://vm.knihovny.net/LANius/l.dll?cll~16606

 

Poťouchlé povídky / Jan Picek ; [il. Lucie Radová]. -- 2. rozš. vyd. -- Praha : Interkontaktservis, 1992. -- 146 s.
ISBN 80-900342-7-6 : 37.00 Kč
humoristické povídky - židovský humor - anekdoty

Princová

Polepená oblaka

 

próza

http://vm.knihovny.net/LANius/l.dll?cll~16756

Polepená oblaka / Nathalie Princová ; [kres. Ivan Steiger]. -- 1. vyd. -- Toronto : Sixty-Eight Publishers, 1984. -- 123 s.
ISBN 0-88781-097-7
česká literatura - současná próza - dívčí hrdinky

Racek Michal

Udivené oči

poezie

poezie

Racek Michal

Zelená pastelka

Povídky

Zelená pastelka / Michal Racek ; redakce Jaroslav Kučera ; obálka Jan Kristofori. - München : CCC Books, 1973. - 152 s. ; 20 cm. - (sv. 16) (Klub čtenářů). - Michal Racek vlastním jménem Jiří Veselý. - Na záložce pozn. o autorovi.  [Povídky]
ARC - e 1541, e 1542

Racek Michal

Šepot v šeru

 verše a drobná próza

Šepot v šeru : verše a drobná próza / Michal Racek ; autor básně-věnování k aut. narozeninám Josef Tománek. - New York : Hlas-Voice, 1975. - 105 s. : 1 il. na frontispisu ; 21 cm. - (Edice knih a hudebnin ; sv. 13). - Michal Racek vlastním jménem Jiří Veselý, Josef Tománek vl. jménem Josef Toman. - Pozn. o autorovi.  HUD - e 1537, e 1538

Rambousek Ota

Krochnu s sebou

Napínavý román

 

 

 

Napínavý román – vzpomínky jednoho z uprchlíků z roku 1948. kteří i se zbraní v ruce přecházeli často hranice

Richterová Sylvie

Návraty

próza

http://vm.knihovny.net/LANius/l.dll?cll~17079

Návraty a jiné ztráty / Sylvie Richterová. -- Toronto : Sixty-Eight Publishers, 1978. -- 95 s.  ISBN 0-88781-063-2

současná próza

Sborník

Systémové změny

???

vědecké zpracování polit. systémů

Seifert Jar.

Dvě básně

 poezie

 

Součková

Sešity Jos. Rykrové

Sbírka básní

Sešity Josephiny Rykrové / Milada Součková ; doslov Roman Jakobson ; obálku s použitím koláže Jiřího Koláře navrhla Barbora Munzarová ; graf. úprava Věra Držmíšková. - Toronto : 68 Publishers, 1981. - 86 s. ; 18 cm. - (sv. 113). - S fotografií autorky na zadní straně obálky. ISBN 0-88781-136-1
[Sbírka básní]
SEP - e 1750, e 5859

Strož Daniel

Zpovědnice

verše

Zpovědnice moje hvězda / Daniel Strož. - Mnichov : PmD, 1975. - 39 s. ; 15 cm. - (sv. 1). - Obálkový podnázev: verše. - Pozn. o autorovi.
[Sbírka básní]
PMD m - e 1790, e 5881

Tigrid  Pavel:

Politická emigrace

Studie

Politická emigrace v atomovém věku / Pavel Tigrid. - [2. přeprac. vyd.]. - Köln : Index, 1974. - 137 s. ; 17 cm. - (sv. 25). - Poznámka o autorovi. - V tiráži jako 1. vydání. [Studie]   IND - e 1995, e 3214

Třebízský

Karlštejnský havran

Novela

Povídky karlštejnského havrana / Václav Beneš Třebízský ; obálka a graf. úprava Jaroslav Kučera ; redakce Karel Friedrich. - Mnichov : CCC Books, 1972. - 107 s. ; 22 cm. - ([Klub čtenářů]). - Na záložce pozn. o autorovi. [Novela]
ARC - e 0042, e 3820

Vejvoda Jaroslav

Osel aneb splynutí

Román

Osel aneb Splynutí / Jaroslav Vejvoda.vlastním jménem Jaroslav Marek. vyd. -- Toronto : Sixty-Eight Publishers, 1977. -- 269 s.
ISBN 0-88781-048-9
exilová literatura - romány

Vráz

V dálavách světa

cestopis

cestopis


Werich Jan

Listování

Vzpomínky a korespondence

http://vm.knihovny.net/LANius/l.dll?cll~18506

 

Listování : Úryvky z korespondence a článků / Jan Werich ; [předml. Vladimír Just ; uspoř. Jarmila Bělíková ; fot. Josef Bělík, Václav Chochola, Libuše Taylorová, Miroslav Zajíc ; vybr. Jarmila Bělíková ; dosl. Jarmila Týlová]. -- 2. vyd. -- Praha : Československý spisovatel, 1990. -- 272 s. -- (Vzpomínky a korespondence)

Zahradníček Jan

Očima Strachu

poezie

 

 

http://vm.knihovny.net/LANius/l.dll?cll~19800

Dům Strach / Jan Zahradníček ; [il. František Šimák ; kres. Ivan Steiger]. -- 1. vyd. -- Toronto : Sixty-Eight Publishers, 1981. -- 93 s. -- Reg.
ISBN 0-88781-101-9
česká poezie - 1.pol.20.stol. - disidenti - verše - vězení

Zoščenko

Svérázná společnost

Povídky

Svérázná společnost / Michajl Zoščenko ; přeložila A. P. Horáčková ; doslov Karel Friedrich. - München : CCC Books, [1973]. - 141 s. ; 21 cm. - ([Klub čtenářů]). - Na záložce pozn. o autorovi.
[Povídky]
ARC - e 2244, e 2245