Jdi na obsah Jdi na menu
 


2010 - Rozsvícení vánočního stromu a vánoční zpívání

4. 12. 2010

Více smajlíků ke stažení 

 

 

Pozvánka na vánoční zpívání

 

Článek o vánočním zpívání v Klučově 2010

na fotoreportáži z vánočního zpívání se podíleli

Jaroslav Doktor a Janina Svobodová 

 

Rozsvícení vánočního stromu 4. 12. 2010

První vánoční strom na klučovské návsi jsme rozsvítili v loňském roce a tak se nám to zalíbilo, že jsme si to letos zopakovali. Strom věnoval pan Vlk ze své zahrady a pomocí techniky pana Sochy, naši chlapi strom porazili. Poslední neděli v listopadu strom ukotvili na návsi poblíž zvoničky.

Letošní prosinec začal pořádnou sněhovou nadílkou a tuhými mrazy. Počasí lámalo rekordy, v Klučově napadlo asi 30 cm sněhu, teploměr klesal na -20°C. Dětí ve školce ubývalo s narůstající nemocností a v pátek odpadlo plánované zdobení stromu dětmi. V sobotu 4. 12. dopoledne za třeskutého mrazu se pustili tři dospěláci (pan Svoboda s manželi Miklínovými) do zdobení stromu. Nejdříve bylo nutné odstranit nánosy sněhu z okolí a z větví, aby byl přístup ke stromu a volné místo pro ozdoby a žárovičky. Galina Miklínová namalovala nádherný Betlém, pan Svoboda ho zastřešil a Boží rodinka našla své místo pod ozdobeným stromem. Připravila jsem si zajímavé povídání o Barboře a o tradicích. Pro Klučováky máme připravené překvapení, ale bude vůbec koho překvapovat? Je takový mráz, že mám obavy, zda lidé raději nezůstanou v teple domova. Ale byli jsme mile překvapeni. Okolo 16. hod. se na naší návsi sešlo tolik lidí, že jsme nevěřili svým očím. Před zahájením lidé dostali svařáček pro zahřátí. Místostarosta všechny přivítal pár slovy a předal mi slovo. Přečetla jsem své připravené povídání o Barboře, tradicích a na závěr jsme všichni sborem 3x zavolali BARBORO. Představte si, že Barbory mezi nás opravdu přišly, byly celé v bílém, žluté vlasy, zelený věneček, v ruce nesly košíčky a větvičky barborek. Přednesly baladu o sv. Barboře, která končila slovy:

Jste-li dobří Klučovští,

Barborky Vás pohostí

Pro maminky koláčky

pro tatínky panáčky

pro děťátka cukrlátka...

a než zazní konce zvonek

rozsvítíme ten Váš stromek!

Po posledním verši se strom rozzářil a s ním i oči všech přítomných. Byla to krása. Barbory chodily mezi lidmi, rozdávaly větvičky barborek a to, co slíbily. Lidé se bavili, popíjeli svařák, slivovičku, ochutnali vánoční štolu i koláčky až nás mráz donutil k návratu do svých domovů, ale předtím jsme si slíbili, že na Štědrý den ve 14 hodin se zde sejdeme na „Vánoční zpívání“. Děkujeme všem za povedenou akci a Daně Doktorové s Galinou Miklínovou za ztvárnění Barbor. 

© Janina Svobodová

 

na fotoreportáži z rozsvícení stromu

se podíleli Hana Zelená a Josef Svoboda