Jdi na obsah Jdi na menu
 


2010 Reportáž z autogramiády

23. 6. 2010

 

Obrazek

 

 

 

 

 

   Reportáž z autogramiády "Bráchy"  a "Svlečené"

  Je ráno a sluníčko za oknem  se na mne směje.  „Vstávej,  dnes bude krásnej den“.

Dnes je  středa 23.6. 2010.  No ano, dopoledne jsem v knihovně  a odpoledne jedeme do Prahy. Na tom  nic zvláštního není, do Prahy jezdím často, ale dnes bude  v Luxoru na Václávském náměstí velká sláva.  V místech, kam jsem jako mladá holka chodila do poetické kavárny Luxor,  je dnes největší  knihkupectví v Praze – Palác knih Neoluxor  a právě tady a  dnes v 16.00 hodin  se bude křtít,  číst ukázky a podepisovat 2 knihy:  od Blanky Kubešové   Brácha Jerry a  od Ivety Kollertové  její prvotina  Svlečená do naha,  na které  už jsem  návštěvníky stránek knihovny upozornila  dříve  v rubrice Ukázky knih .

  Do Neoluxoru jsme dorazili už po 15. hodině. Manžel vybaven fotoaparátem a já květinami pro obě autorky.  V přilehlé kavárničce před  místem, kde pracovníci knihkupectví  pomalu  připravovali prostor pro autogramiádu , jsme se usadili a pozorovali jsme postupné zaplňování sálu. K našemu stolu  si přisedla společnost: pan Arnošt Kubeš (manžel Blanky Kubešové) s jezevčicí Ferdulkou (pod stolem) , která nás nadšeně vítala olizováním  a  manželé Jana a Zdeněk Reichovi z Austrálie, kteří přispívají do magazínu  http://czechfolks.com/plus/  a ještě moje kamarádka Blanka A. , kterou jsem na akci pozvala já. V družném hovoru jsme vyčkali několik desítek minut a přesunuli jsme se na místa, kde už stály řady židlí pro návštěvníky. Obrazek

  Květiny byly předány autorkám,  sešlo se hodně lidí,  židle nestačily, ale nikoho to neodradilo a lidé rádi postáli, aby jim  nic neuniklo.

 

Obrazek

Obrazek

 

 

      Obrazek Před provizorním jevištěm , které tvořilo pár stolků pro autory a herce zahájil slavnost pan Lederer z nakladatelství Eroika, které obě knihy vydalo, a slovo převzala paní Blanka Kubešová, která  promluvila o své knize Brácha Jerry a uvedla  pana Herce  s velkým H a  režiséra  pana Jana Kačera, který přečetl ukázku z „Bráchy “. 

 Po velkém aplausu si opět vzala slovo paní Kubešová a dojatě promluvila o knižní zpovědi Ivety Kollertové  „Svlečená do naha“.  Ukázku ze „Svlečené …“ velmi  citlivě přečetla mladá slovenská herečka Obrazek Vlastina Svátková (její čeština je výborná ) a  diváci  hltali každé slovo. Věřím, že mnohý z nás měl sevřený krk. Autorka Iveta Kollertová se z vozíku  usmívala,  měla v očích slzy štěstí z úspěchu její knihy a slzy smutku, které jí vyvolaly vzpomínky na prožitá utrpení.  Po doznění ukázky bylo okamžik  v sále ticho,  pak zazněl potlesk a autorka  knihy  Iveta  Kollertová v záplavě květin zářila štěstím.

Obrazek

 

  Našim čtenářům mohu obě knihy vřele doporučit.  Obě knihy jsem přečetla,  obě jsem četla  jedním dechem: „ Brácha …“  je napínavý a nechtělo se mi od knihy odcházet .  „Svlečená …. „  je strhující , je to smutné čtení  krásně napsané.  Chvílemi mám vztek na naši společnost, na netečnost lékařů (kde je jejich přísaha?) , chvílemi mám  krk sevřený  ...  

Životní příběh v knize  je proložen romantickými verši Ivety a dopisy Blance.

Nápad proložit smutný životní příběh poezií a korespondencí je úžasný.

Zmírňuje to křeče  v hrdle .... .  

Každá kniha je o něčem jiném a  obě mají čtenářům co říci.

Na závěr pěkného odpoledne proběhla autogramiáda.

Brácha Jerry má věnování "Pro Jiráskovu knihovnu...."

 

Obrazek

 

Fotoalbum najdete zde

  Děkuji za neobyčejný zážitek.

  

Autográmiáda nejen slovem, ale také obrazem

 

ukázky knih

se spustí po kliknutí  do obrázku

 

Obrazek                       Obrazek

 

 

 

 

© Janina Svobodová