Jdi na obsah Jdi na menu
 


2011 - Rozsvícení vánočního stromu v Klučově

3. 12. 2011

p1010010.jpg

Rozsvícení vánočního stromu v Klučově

Je sobota 3. prosince 2011.  Svatý Petr se snad spletl a zatahal za jiný provázek. Místo sněhových vloček nám poslal jaro. Klučov se probouzí do rána plného slunce, modré oblohy a teploměr se dopoledne usadil na 10°C. No co? Aspoň nám odpoledne nebude pršet.

Strom věnoval pan Podolák ze své zahrady a už minulý týden ho chlapi ukotvili na návsi poblíž zvoničky. Dnes dopoledne se tam sešli „vrchní strojiči“, aby strom oblékli do vánočního hávu a vyzkoušeli žárovičky. Galina Miklínová před strom postavila svůj vlastnoručně vyrobený betlém a strom je připraven zazářit.

Před 16 hodinou na náves přicházejí hloučky lidí. Čekáme, až se trochu setmí. Sluníčku se dnes nechce do peřin, ale ve čtvrt na pět si to přeci jen rozmyslelo a schovalo se. Vládu přebírá večer. Náves už je zaplněná, rozsvěcím čelovku abych viděla na text, který jsem si pro naše obecenstvo připravila. Sešlo se nás požehnaně.  Krátce jsem sousedy i přespolní přivítala v předvečer sv. Barbory a přečetla jsem jim Baladu o svaté Barboře.  Poté jsem všechny vyzvala, abychom třikrát zavolali, Barboro a tak jí přivolali mezi nás.  Povedlo se, Barbory přišly a hned dvě. Představte si, že nebyly sami, doprovázeli je dva čerti a malý andílek.

Barbory šly pomalým krokem a recitovaly: 

Jste-li dobří Klučovští,

Barborky Vás pohostí

Pro maminky koláčky

pro tatínky panáčky

pro děťátka cukrlátka...

a než zazní konce zvonek

rozsvítíme ten Váš stromek!

Po posledním verši se strom rozzářil a s ním i oči všech přítomných. Byla to krása. Jirka Miklín zapálil louče u betléma, Barbory chodily mezi lidmi, rozdávaly větvičky barborek a to, co slíbily. Lidé se bavili, popíjeli slivovičku a likér co kdo chtěl, ochutnali bábovku a slané koláčky. Andílek naděloval dětem cukrlátka. Do toho pobíhali čerti a trochu cinkali řetězy, ale nikoho neodnesli do pekla. Proč také? Vždyť v Klučově máme jen samé hodné děti.

 Před návratem do svých domovů jsme si slíbili, že na Štědrý den ve 14 hodin se zde sejdeme na „Vánoční zpívání“. Děkujeme všem za povedenou akci ,  Daně Doktorové s Lídou Paterovou za ztvárnění Barbor, čertům od Čistotů, že nikoho neodnesli a Rozárce Miklínové děkujeme za povedeného andílka.

 

© 3. 12. 2011 knihovnice Janina Svobodová

 

foto Jaroslav Doktor a Josef Svoboda

fotogalerie  http://knihovna-klucov.rajce.idnes.cz/2011_-Rozsviceni_stromu_v_Klucove