Jdi na obsah Jdi na menu
 


2011 Posvícení a Koláčová soutěž

18. 9. 2011

Více smajlíků ke stažení

Posvícení a Koláčová soutěž 2011

V Klučově se každoročně koná posvícení po sv. Ludmile. U příležitosti posvícení v neděli 18. září 2011 ve 14.00 hodin jsme se sešli v Klučově na návsi u zvoničky, kde proběhl 3. ročník anonymní "koláčové" soutěže. Soutěžní vzorky byly vystaveny na stole pod velkým stanem za zvoničkou a označeny čísly (stejné číslo obdržel autor vzorku). 

 Pod stanem se také shromáždil hlouček pěveckého sdružení Klučováček spolu s muzikantem.

Paní Dana Doktorová zahájila odpoledne. Přivítala občany i hosty, představila muzikanta pana Františka Potměšila a popřála všem pěkné odpoledne.

Pro děti byla zajištěna zábava ve formě obřích bublifuků. Stačilo vědro s „kouzelným“ roztokem, k tomu kostry badmintonových pálek a děti  i dospělí vytvářeli duhové „něco“ různých tvarů.

Vzorky  pečiva se zatím  ochutnávaly jenom očima a vesele se zpívalo. Hlavní hlasy vedl Klučováček  za doprovodu harmoniky  pana Potměšila. Pan Potměšil dokonce složil píseň pro klučovské posvícení:

 

Když jsme pluli ke Klučovu po Šembeře dolů

Viděli jsme u zvoničky koláčů plných stolů, stolů, stolů, stolů,

Viděli jsme u zvoničky koláčů plných stolů.

 

Dámy páni to je pohled, co se nám tu jeví,

v Klučově je POSVÍCENÍ koláče se jedí, jedí, jedí, jedí.

Je tu totiž POSVÍCENÍ koláče se jedí.

 

Je to soutěž koláčová hospodyňky pečou.

Dámy, páni, kdo zvítězí, na to se už třesou, třesou, třesou, třesou.

Kdo zvítězí dámy, páni, na to se už třesou.

 

A ten koláč nejdolejší, všichni ho teď chválí.

Ten vyhrává první cenu, přejem hodně zdraví, zdraví, zdraví, zdraví,

Ten vyhrává první cenu, přejem hodně zdraví.

 

Za rok zase u zvoničky zveme všechny kolem.

Posvícení je přec naše, zpíváme teď sborem, sborem, sborem, sborem.

Posvícení je přec naše pějme všichni sborem.

ČÍ  JE  POSVÍCENÍ?    NAŠE!!!!!!!

 

V půl třetí  byli  účastníci posvícení vyzváni, aby se vrhli na degustaci vzorků, zahřáli se svařákem, který nám všem přišel k chuti. Počasí se trochu pokazilo, chvilkami nás sv. Petr kropil jemným deštíkem, ale nám to nevadilo.  Popíjeli jsme, zpívali, ochutnávali a hodnotili sladké i slané dobroty.

V 15 hodin bylo hodnocení ukončeno, lístky s hlasy sečteny a nastal okamžik vyhlášení vítězů.

Zazněla fanfára…. 

Hlavní cenu dárkový koš získala paní Hana Čechráková  (13 hlasů) za Šlehačkové ananasové řezy. Její řezy byly skvostné na pohled i na chuť. Další cenu, nádhernou výpravnou knižní publikaci o Středočeském kraji vydanou na křídovém papíře, získala paní Dvořáková (10 hlasů).  Následující cenu obdržela paní Kurelová  (7 hlasů)   - koláč , o další místo se dělily paní Miklínová a děti z MŠ Sluníčko v Klučově (5 hlasů) a poslední místo (se 3 hlasy) obsadila paní Doktorová se slanými šneky – dobrý nápad – něco slaného mezi tolika sladkostmi.

 

Posvícenské odpoledne se povedlo, lidem se akce líbila, pan Jaroslav Doktor natáčel na video, do záběrů se mu pletla knihovnice, která veškeré dění fotila.

 

Domů jsme odcházeli s příjemným pocitem. Děkujeme pořadatelům a sponzorům. Dobrá věc se podařila a za rok si to zopakujeme. 

 

Klučov 19. 9.2011  Janina Svobodová, knihovnice

 Obrazová reportáž se spustí po kliknutí zde

Recept  na vítězný "koláč"  Šlehačkové ananasové řezy, které se vlastně nazývají Pavlova -> klikni pro zobrazení receptu

všechny fotky z akce jsou k vidění v albu na rajčeti -> klikni zde