Jdi na obsah Jdi na menu
 


2012 prosinec v Klučově

Koledy na návsi 24. 12. 2012

p1010621najkk.jpg

 

p1010606na-jkk.jpg

Zpívání u zvoničky
Celý týden před vánoci jsme sledovali předpověď počasí. Jeden den se andělíčkové perou o peřinu, až z ní létá sněhové peří, do toho je sv. Petr polévá vodou, aby nezlobili, a my na zemi v tom máme zmatek. Ještě ráno před štědrým dnem jsme měli v Klučově bílo a během dne lilo a lilo, všude pak byla sněhová kaše. „No, toto bude zítra vypadat! Přijde vůbec někdo ke zvoničce? Bude pro koho zpívat?“

Na Štědrý den ráno se počasí umoudřilo a dokonce vysvitlo slunko. Je pravda, že pohled z okna nepřipomíná vánoce, ale ať, jen když neprší!

Po obědě jsme pro jistotu do auta přidali i party stan (co kdyby si to sv. Petr ještě s počasím rozmyslel) a odjeli jsme k Miklínům na náves, kde Galina dokončovala přípravy. Jejich domečkem se linula vůně svařeného vína, která se postupně v hrncích přenášela na náves. Před 14. hodinou klučovská náves ožila. Lidé přicházeli, stůl u zvoničky se zaplnil vzorky cukroví našich hospodyněk, přáli jsme si navzájem krásné Vánoce a sbor Klučováček v čele s Danou Doktorovou byl připraven doslova naladit všechny přítomné účastníky na vánoční notu. 

Dana Doktorová - vedoucí sboru, nás přivítala pár slovy, mezitím Galina rozdávala texty koled, abychom se mohli ke zpěvu všichni přidat. Sbor spustil koledy. Sochy vedle zvoničky stály zády a jistě litovaly, že si nemohou také zazpívat. Lidé se přidávali, zpívali malí i velcí.

Jsme malá obec a sešla se nás na návsi nejméně stovka „koledníků“. Mezi občany jsme pobíhaly s foťákem Katka Konrádová a občas i já, snažily jsme se zdokumentovat krásné štědrodenní odpoledne.

Po zaznění poslední koledy všichni zatleskali, Dana poděkovala svému sboru a divákům. Chtěla jsem za pořadatele také něco říct, ale Galina požádala o slovo, že by ráda něco řekla. Její poděkování bylo dojemné – vzpomněla na dobu před pěti lety, kdy přišla s nápadem na společná setkávání občanů u zvoničky. Tehdy se jí sousedé vysmáli, že je naivní, že Klučováky dohromady nikdy nedá.  Poděkovala lidem, že přišli v hojném počtu. Měla jsem slzy v očích a zmohla jsem se už jen na poděkování zpěváčkům, pořadatelům a občanům.

Společná hodinka s koledami na návsi se povedla, Bylo to nádherné duševní zklidnění před nastávajícími svátky. Popřáli jsme si navzájem a slíbili jsme si, že za rok setkání zopakujeme.

 

© 25. 12. 2012 Janina Svobodová, knihovnice JKK

video natočila Katka Konrádová - klikni zde

foto: Janina Svobodová a Katka Konrádová
 http://knihovna-klucov.rajce.idnes.cz/2012_Prosinec_-_Zpivani_u_zvonicky

 http://www.facebook.com/jiraskova.knihovna

 

 

 

Pro otevření reportáže z rozsvícení stromu

2. 12. 2012

klikni do obrázku

 

strom.jpg

 

 

img_0791.jpg