Jdi na obsah Jdi na menu
 


2013 - pasování předškoláků na rytíře stavu čtenářského

2. 10. 2013

 

Pasování čtenářů 2. 10. 2013 v Jiráskově knihovně v Klučově.

Reportáž v PDF otevřete kliknutím do obrázku

15-p1010820-mensi-na-web.jpg

Fotoreportáž najdete zde

 

Pasování čtenářů 2. 10. 2013 v Jiráskově knihovně v Klučově.

Už jsem čtenář - název projektu na podporu čtenářské gramotnosti, kterou vyhlašuje SKIP (Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR) . Cílem projektu je rozvoj čtenářských návyků žáků již od prvního ročníku školní docházky. Do projektu přihlašuje děti knihovna ve spolupráci se školou v místě působnosti knihovny, protože v Klučově Základní školu nemáme, spojila jsem se s Mateřskou školkou v Klučově. Děti nečtou jen písmenka, ale i obrázky, proč tedy nepasovat PŘEDŠKOLÁKY? Letos se konal první ročník Pasování předškoláků v rámci Týdne knihoven.

Sešli jsme ve středu dopoledne ve stísněném prostoru Jiráskovy knihovny, dětí není moc, tak se sem vejdeme.  Přivítala jsem děti s paní učitelkou, krále Knihomola, Písmenkovou vílu a také babičku, která se přišla podívat na obřad. Seznámila jsem přítomné s významem a průběhem obřadu pasování rytířů řádu čtenářského a přečetla jsem slib čtenáře.

 

Slibuji ve jménu všech krásných knížek,

pohádek, příběhů a básniček:

Ke knihám se budu chovat opatrně a s úctou

jako rytíř řádu čtenářského,

knihy budu opatrovat jako vzácný poklad,

knihy budu mít rád.

Budu se vždy o knihy zajímat,

a o každé pěkné knize povím

i ostatním kamarádům.

Tak slibuji.

 

Pozvala jsem prvního adepta rytířů řádu čtenářského, který předstoupil před krále Knihomola, poklekl jako rytíř na koleno.  Král Knihomol se adepta zeptal SLIBUJEŠ?, on odpověděl SLIBUJI a král Knihomol mu poklepal stříbrným mečem na rameno a řekl: Pasuji tě na rytíře řádu čtenářského.

Písmenková víla dekorovala děti Medailí rytířů řádu čtenářského a já jsem předala čerstvému rytíři  PASOVACÍ LIST, průkaz pasovaného čtenáře a přihlášku do knihovny, kterou musí později vyplnit a podepsat někdo z rodičů.  Děti si čtenářské průkazy odnesou domů a později přijdou s vyplněnou přihláškou podepsanou někým z rodičů nebo s paní učitelkou do knihovny,  a už si mohou půjčovat knihy ….

Na závěr král Knihomol symbolicky pasoval také paní učitelku Zuzanku Pospíšilovou, která je pilnou čtenářkou Jiráskovy knihovny už několik let.

Letos se konal první ročník Pasování předškoláků v Klučově a věříme, že se stane pěknou tradicí.

Děkuji všem za vydařenou akci. Kostým a korunu pro krále Knihomola vytvořily v MŠ - ředitelka Šárka Hedrlínová, DiS  a její zástupkyně Zuzana Pospíšilová, meč vyrobil Josef Svoboda, který také celou akci fotil.

Postavu krále Knihomola ztvárnil místostarosta Ing. Zdeněk Cinegr.

Kostým Písmenkové víly si vyrobila sama představitelka víly Bc. Simona Mádlíková osobně.

OÚ Klučov patří dík za podporu akce.

Fotoreportáž najdete

http://knihovna-klucov.rajce.idnes.cz/2013_pasovani_ctenaru_JKK

 

© 2. 10. 2013 Janina Svobodová, knihovnice Jiráskovy knihovny Klučov