Jdi na obsah Jdi na menu
 


2015 - Advent v Klučově- strom, betlém a Barbory

30. 11. 2015

Adventní neděle 29. 11. 2015 v Klučově.

Přípravy na Advent v Klučově byly letos veliké – začalo se už začátkem října a zapojilo se mnoho lidí. 

Návrh a realizace nového velkého Betlému zabralo hodně času a dalo mnoho práce. Návrh zpracovala Mgr. Art Galina Miklínová, truhlářské práce vykonal Jiří Dvořák, výtvarná realizace Galina Miklínová, Jiří Dvořák, Klára Šinková, Hana Dvořáková, Lída Paterová a Věra Douchová.  Na betlému dále spolupracovali Katka Konrádová, Marcela Šmejdová, Monika Hrvolová, Klára Šteifová, Lukáš Zikeš, Jiří Miklín, Veronika Hanušová, Robert Doucha, Lucie Mikešová a Libor Cieslar.

Místních dětí různého věku se „ujala“ Petra Marková, která v rekordním čase s nimi nacvičila pásmo vánočních písniček. Věříme, že pod jejím vedením vznikl nový sbor dětský Klučováček.

Děti z Mateřské školy a spolek klučovských žen vyrobily dárečky, které budou rozdávat Barbory.

V neděli 29. 11. 2015 jsme se probudili do větrného šedivého rána s nepříjemným deštěm. Sv. Petr nám letos nepřál, prší i odpoledne.  Nedoufala jsem, že na návsi bude moc lidí, komu by se v tomto počasí chtělo…  Jaké bylo naše překvapení, když klučovská náves „praskala ve švech“.  Pod ozdobeným stromem bylo zahalené „cosi“ a domýšleli jsme se, že to je ten nový BETLÉM. 

Na návsi byl připravený stan s občerstvením v tekuté i pevné formě. Ještě před zahájením slavnostního odpoledne, jsme se mohli zahřát svařáčkem, který jako sponzorsky dar dodali  Pavel  a Klára Šinkovi, či čajem s rumovým „chladítkem“ a zakousnout cukroví nebo perníčky.

Po 16. hodině starosta Jiří Maršálek přivítal návštěvníky na 8. rozsvícení vánočního stromu v Klučově. Slovo předal Galině Miklínové, která uvedla nový betlém „do života“.   

Přivolali jsme Barbory a z dáli zaznělo „my tři Barbory jdeme k vám“…  Bílé postavy přivedly s sebou andílky a za zpěvu písně

Jste-li dobří Klučovští,

Barborky vás pohostí

pro maminky koláčky

pro tatínky panáčky

pro děťátka cukrlátka...

a než zazní zvoneček,

rozsvítíme stromeček.

se strom opravdu rozsvítil novými světelnými řetězy, na které dobrovolně přispěli občané značnou částkou. Andílci se rozestoupili před betlémem a všichni jsme si poslechli Galinino pěkné vyprávění biblického příběhu o zrození v městě Betlémě, kam se vydali Josef a Marie z Nazaretu, aby tam v jednom chlévě Marie porodila děťátko.  Podle toho, co jí tehdy zvěstoval anděl, novorozeně pojmenovali Ježíš. V tu chvíli se nad Betlémem objevila zářící hvězda – kometa, která široko daleko zvěstovala narození Spasitele – Ježíše Krista. 

Také v Klučově nad naším betlémem letí andílek a nad ním ve větvích ozdobeného stromu září velká kometa. 

betlem-na-web.jpg

Po biblickém příběhu jsme se zaposlouchali do pěkného zpěvu andílků a Barbor.  Byla to krása. Barbory se vydaly mezi lidi, rozdávaly drobné dárečky a všichni jsme si navzájem přáli pěkný adventní čas.

Před návratem do svých domovů Galina Miklínová pozvala sousedy na Štědrý den ve 14 hodin na tradiční „Vánoční zpívání“. 

Děkujeme všem - jmenovitě:  sponzorským darem přispěli pánové Stanislav Kosík, Erik Čepelák, Vladimír Břečka, pan Drbohlav, za betlémovou dotaci děkujeme Obecnímu úřadu Klučov.

Děkujeme všem dobrovolníkům, kteří se na povedené akci s velkým nasazením podíleli - dětem (andílkům) za pěkné vystoupení, Daně Doktorové s Lídou Paterovou a s Klárkou Šinkovou za ztvárnění Barbor. 

V Klučově 30. 11. 2015 se snažila slovem zaznamenat knihovnice Janina Svobodová

Fotografovali:  Galina Miklínová, Lída Paterová, Klára Šinková, Jiří Maršálek a Janina Svobodová -  fotoreportáž zde