Jdi na obsah Jdi na menu
 


2015 Literární setkání - reportáž

21. 3. 2015

Literární setkání s úsměvem 21. 3. 2015

 

Březen je Měsíc čtenářů a to je opět krásná příležitost pro Jiráskovu knihovnu věnovat sobotu 21. března 2015 Literárnímu setkání. Příprava na něj začala již v prosinci minulého roku, kdy jsem se s našimi dnešními hosty - Jaruškou Pechovou a Inkou Delevovou setkala na Maxiautogramiádě v Praze. Společně jsme tam dnešní odpoledne „upekly“. Paní Inka do Klučova přizvala ještě mužskou posilu Pavla Štědrého. Trojlístek hostů je dán a program láká.

   Pohoštění pro účinkující i pro diváky, které už se u nás stalo tradicí, se ujala kamarádka Hanka Čechráková a Katka …….V minulém roce měly úspěch Hančiny Pražské koláče, a tak jsem ji požádala o reprízu. Upekla ještě perníkové řezy a vynikající „mokrou“ plněnou bábovku. Katka se zase postarala o slané pizzové šneky. I já přiložila ruku k dílu. Upekla jsem bratislavské rohlíčky plněné mákem, nakrájela pečivo a na mísy poskládala salám, šunku, sýry a ozdobila je zeleninou. Konečně nastal den Dé.

   Pohoštění je připravené, květiny a dárky pro hosty také. Zbývá vše nanosit do auta a odvézt na Literární setkání do sokolovny. Pár minut po poledni jsme na místě, ale vybalovat nemůžeme,  v sokolovně jsou ještě hasiči na plánované akci. Trochu se to komplikuje. Po půl hodině čekání před budovou nám konečně uvolňují prostory.

   V hospůdce jsou židle i stoly v mžiku rozestavěné na svých místech a pohoštění je rozložené na ubrusy. Se vším si poradila moje pravá ruka Katka s maminkou Marcelou. Pak se obě postavily za bar a čekaly na první hosty.  

   Po 13. hodině přijel vlak z Prahy. Vystoupili z něj členové Jonáš-klubu a pár příznivců našich Literárních setkání, které jsme pozvali. Pomalu se trousili do naší hospůdky. Chvíli nato dorazila Inka Delevová. Přivezla své obrázky a knihy, které si tu diváci mohli zakoupit za příznivé ceny. Pavel Štědrý přijel s kytarou.

  Katka s Marcelou se hned začaly otáčet u baru. Kafe, čaj, minerálka … někdo prosí pivo …, ke kafíčku zákusek z bohatě prostřeného stolu. Všichni u nás musí být spokojeni. Pak přichází Jaruška Pechová se svými knihami plnými laskavého humoru. Naše letošní odpoledne má přece téma: Literární setkání … s úsměvem …

Jsme všichni – mohu zahájit dnešní setkání. Vítám naše hosty, kterými jsou: 

Jaroslava Pechová spisovatelka, básnířka, publicistka

Inka Delevová malířka, ilustrátorka,  spisovatelka, básnířka

Pavel Štědrý grafik, textař, hudebník

Účinkující postupně představují divákům svoji tvorbu a skvěle se při tom doplňují. Je opravdu zajímavě provázaná. Některé knihy Jarušky Pechové jsou doplněny ilustracemi Inky Delevové, jiné zase graficky upravil Pavel Štědrý.

   Jaruška se pustila do čtení  humorných  povídek z posledních knih Nezbedné toulky a … Úsměv prosím …  Příběhy se váží k místům, které jsou jí obzvlášť milé, tj. Rakovnicko, Křivoklátsko, Olomoucko a Praha. Četbu veselých příběhů prokládala verši ze svých „sametových“ knížek milostné poezie. Rozněžnili jsme se i při poslechu básně od Berounky z kraje Oty Pavla, ale také verši z předjarní Prahy.

   Naše hlavní město se prolíná tvorbou všech našich hostů. Pavel za doprovodu kytary zazpíval své texty o stověžaté metropoli a recitoval i básně opěvující pražská zákoutí. Zazněly tu však i básně Inky z její sbírky Praha na vlnách věků a verše z Prahy historické i současné. Inka nám představila také knížku plnou humoru,  ale především zajímavých bulharských receptů Papričky a knedle, aneb od malíře na talíře, na níž se podílela Lydie Müllerová. Ta Inku do Klučova doprovodila. 

   Naši hosté úžasně navazovali jeden na druhého. Když Inka četla svou báseň Korálky, Jaruška připomněla, že i edice její milostné poezie se jmenuje stejně. Sotva pak ona dočetla báseň Vlčí máky, Pavel hned zazpíval Panenku z máku. Mák vystřídala Inčina báseň s názvem Hold červenému vínu a Pavel o lásce k vínu zase zazpíval písničku. Potom Inka vyprávěla historku jak ji v období Dušiček omylem zamkli na hřbitově. Nechtěla bych být v její kůži, když se snažila ze hřbitova uniknout. Inka to však vzala s humorem a posluchače příběhem pobavila. Jaruška na její veselé vyprávění navázala povídkou Pět minut slávy, která měla se hřbitovem také něco společného. Přečetla i povídku o Pepovi Fouskovi Bard se stříbrnými vlasy a veselý vánoční příběh z dětství Hodně hodná Jaruška.

   Prozrazovat víc nebudu – čtenář si může knihu povídek Nezbedné toulky vypůjčit v naší knihovně. Je plná veselých příběhů z života autorky a je napsaná barvitým jazykem. U hravosti a libozvučnosi češtiny se zastavil také Pavel. Zazpíval píseň o syslech a o syslí tragedii. Lydie prohlásila, že by onen text měl skončit v učebnicích českého jazyka jako prubířský kámen gramatiky. Pavel mě „dostal“ i písničkou o PC (oba trávíme u počítače moře času). Až mi text pošle, určitě ho přidám na web knihovny. Inka nás zase potěšila básní na čínské motivy.

   Všechno má svůj konec - a tak i naše Literární setkání spěje k závěru. Jaruška se loučí s diváky posledním příspěvkem. Cituje text neznámého autora „ Úsměv nestojí nic a přináší mnoho…“.  Čtenáři ho najdou na zadní obálce knih Nezbedné toulky, Olomoucké šprýmování a…Úsměv prosím….

   Když jsem ukončila hlavní část našeho Literárního setkání a poděkovala divákům i účinkujícím hostům - kterým jsme s Katkou předaly dárky a květiny,  pozvala jsem všechny přítomné k občerstvení. Živou a neformální debatu doprovázel Pavel hrou na kytaru.

   Dnešní setkání se líbilo. Účinkující byli spokojeni a diváci ještě víc.  Můj dík patří všem zúčastněným a zvláště těm, co mi pomáhali. V neposlední řadě děkuji také Obecnímu úřadu Klučov, který naši akci dotoval.

   Besedovalo by se dlouho a příjemně, ale čas pokročil. Přespolní musí na vlak, a tak jsme se rozloučili s tím, že se zase někdy někde sejdeme. Zatím se můžeme potkávat v Jiráskově knihovně nad knížkami Jarušky Pechové a Inky Delevové, které nám autorky darovaly. 

© 21. 3. 2015 Janina Svobodová

 

 

Fotografie z povedené akce najdete v albu knihovna-klucov na rajčeti

http://knihovna-klucov.rajce.idnes.cz/2015_Literarni_setkani_s_usmevem/

 

fotili: Karel Adámek a Dalibor Mašek,  kamarádky z Jonáš-klubu Jarka, Milena a Lída,  knihovnice Janina a Katka.