Jdi na obsah Jdi na menu
 


2016 Advent - rozsvícení stromu

27. 11. 2016

Adventní neděle 27. 11. 2016 v Klučově.

Přípravy na Advent v Klučově byly letos opět veliké a zapojilo se mnoho lidí.

Místních dětí různého věku se „ujala“ Petra Marková , která s nimi a s několika rodiči nacvičila vánoční pásmo.

Paní ředitelka a paní učitelky z klučovské  mateřské školy s dětmi připravily pásmo písní, vyrobily ozdoby a spolek klučovských žen vyrobil dárečky, které budou rozdávat andílci.

V neděli 27. 11. 2016 jsme se probudili do větrného šedivého rána. Na návsi ukotvili vysoký strom a dopoledne ho pár ochotníků za pomoci techniky zdobí.  Dopoledne spadlo pár kapek, ale odpoledne se vyčasilo. O sněhu si můžeme nechat zdát, svítí zubaté sluníčko – je zima, ale hlavně, že neprší. Po obědě probíhá generálka, zima zalézá pod bundy, ale mládí se nedá ...

Každým rokem přibývá diváků.  Před 16. hodinou je plná náves. Anděl v podání Petry Markové uvedl dnešní slavnostní odpoledne, předal slovo starostovi Jiřímu Maršálkovi, který nás přivítal u stromu a popřál dobrou zábavu.  

Petra jako anděl přivedla průvod k Betlému a představovala jednotlivá řemesla.  Zástupci řemesel se ukláněli před betlémem, kde Ježíškovi pokládali dárky.  Za řemeslníky přiběhli andílci a všichni zazpívali koledu "Narodil se Kristus pán."

Anděl dál řídí program a uvede malé zpěváčky z Mateřské školky v Klučově. Paní ředitelka Šárka Hedrlínová si bere „do parády“  kytaru a doprovází děti s učitelkami, které zpívají pásmo koled a instrumenty předvádí obrázky.  Po bouřlivém potlesku se opět ujímá slova anděl Petra a pošle malé zpěváčky, aby si vybrali malou odměnu v podobě perníčků.

Následně anděl vyzve diváky, aby tradičně přivolali Barbory, ať rozsvítí náš strom. Ozvalo se mohutné „BAARBOOORÝÝÝÝ!“  a už z dáli  slyšíme „... my tři Barbory jdeme k vám“… to přicházejí Barbory se svými světélky.  

Anděl přednese tradiční veršovánku

Jste-li dobří Klučovští,

Barborky vás pohostí

pro maminky koláčky

pro tatínky panáčky

pro děťátka cukrlátka...

a než zazní zvoneček,

rozsvítíme stromeček.

a s posledním veršem se strom opravdu rozsvítil.

Byla to krása. Barbory s andílky se vydaly mezi lidi, rozdávaly drobné dárečky a větvičky barborek a všichni jsme si navzájem přáli pěkný adventní čas.

Před návratem do svých domovů anděl Petra poděkovala Klučovským dámám za vánoční ozdoby, které pro nás vyrobily - jmenovitě: paní Doktorová, Kučerová, Posadecká, Folprechtová, Hyblerová, Benešovská a Podoláková. Dále děkovala za podporu Obecnímu úřadu Klučov, Mateřské školce, místnímu  SDH,  sponzorům - manželům Šinkovým, panu Drbohlavovi, panu Břečkovi, paní Douchové, Folprechtové, Miklínové, Paterové a Dvořákové. No, a také všem dobrovolníkům, kteří jako vždy s radostí pomáhali, aby se nám u stromečku líbilo.  

Na úplný závěr pozvala sousedy na Štědrý den ve 14 hodin na tradiční „Vánoční zpívání“. 

V Klučově 27.11.2016  se snažila slovem zaznamenat knihovnice Janina Svobodová

Foto:  Šárka a Nikolka Čistotovy, Lída Paterová a Janina Svobodová

  fotoreportáž  zde