Jdi na obsah Jdi na menu
 


2016 Posvícení a Koláčová soutěž

18. 9. 2016

Posvícení a Koláčová soutěž 2016

V Klučově se každoročně koná posvícení po sv. Ludmile. V neděli 18. září 2016 se od rána honí mraky po obloze a snažíme se je očima „odstrkat“. Na návsi nad zvoničkou byl postaven stůl, kam soutěžící nosily své vzorky, a knihovnice Janina Svobodová přiřazovala soutěžní čísla. Před 15. hodinou spadly asi 2 kapky, ale sv. Petr nás má rád a vodu na zem nepustil.  V 15.00  hodin už byla plná náves a mohl začít 8. ročník anonymní "koláčové" soutěže.  

Když byly všechny vzorky pečiva na stole, Klára Šinková zahájila odpoledne. Přivítala občany a hosty z dáli i z okolí, seznámila všechny přítomné s pravidly soutěže, popřála všem pěkné odpoledne a zábava mohla začít. Vzorky  pečiva jsme zatím ochutnávali jenom očima, k tomu jsme se mohli občerstvit nápoji. Pro zájemce byla prodejní výstavka ručních prací Jany Dvořákové a Kristýnky Čistotové.

Pro děti byla zajištěna zábava ve formě soutěží.  Podíváme se, co děti absolvovaly:

  • skoky v pytli
  • chůze na kyblíkách
  • vajíčka na lžíci
  • skoky na 1 noze
  • hod koulí

Všechna dítka byla odměněna malými dárky: např. sladkosti, lichožroutí rozvrhy, samolepky a drobné hračky.   Radost dětí i rodičů byla veliká.

V půl čtvrté byli  účastníci posvícení vyzváni, aby se vrhli na degustaci vzorků, posilnili se kávou, šťávou či malým panáčkem. Popíjeli jsme, ochutnávali a hodnotili sladké dobroty. Knihovnice Janina dohlížela na regulérnost hlasování (švindlovat se nesmí – každý hlasuje jen 1x a Janina pečlivě hlasy zapisuje)

Nastal okamžik sčítání hlasů a vyhlášení absolutního vítěze. Letos máme inovaci: BUDOU OCENĚNY VŠECHNY SOUTĚŽNÍ VZORKY a autor koláče, který dostane nejvíc hlasů, obdrží PUTOVNÍ POHÁR a knihu.  Druhé a třetí místo nebude, ale všichni soutěžící dostanou menší dárek.

Klára Šinková představila jmenovitě všechny soutěžící a manžel Kláry rozdal všem soutěžícím po vonné svíčce.  

Absolutní vítězkou s největším počtem hlasů se stala Věra Douchová. Vítěze vyhlásila Klára Šinková a putovní pohár předal starosta Jiří Maršálek.

Děkujeme sponzorům a všem, kteří se podíleli na přípravě pěkné akce.  Posvícenské odpoledne se povedlo, lidem se to líbilo a můžeme se těšit na  9. ročník v r. 2017. 

 

Klučov  18. 9. 2016  foto a text Janina Svobodová, knihovnice

další foto pořídili Martin Běhavý a manželé Šinkovi

19.9.2016 dodatek několika fotek, které nám poslal Ivo Rottenberg

fotoreportáž najdete zde

absolutni-vitez.jpg

vitezny-recept-2016.jpg

klikni do obrázku pro zvětšení receptu