Jdi na obsah Jdi na menu
 


2017 Advent v Klučově

4. 12. 2017

Adventní neděle 3. 12. 2017 v Klučově.

Přípravy na Advent v Klučově začaly už v listopadu. Klučovská mateřská škola vánočně zněla, když děti pod vedením paní ředitelky a učitelek, připravovaly pásmo písní, vyráběly ozdoby a četné dárečky pro adventní čas.  Spolek šikovných Klučovských žen vyrobil vánoční světélka, které později Barborky rozdají lidem.

Koncem týdne „se postavil“ vysoký strom a betlém

24131574_903379096506169_518368839101679817_n.jpg 24176920_903305596513519_8687978480924828361_n.jpg

Je neděle 3. prosince, venku to na zimu vůbec nevypadá. Okolní zahrady kvetou, hladí je sluneční paprsky, pod kterými povolil tenký ledový škraloup na zmrzlé trávě.

Před 16. hodinou se pomalu stmívá, teplota kolem nuly, je plná náves a hřeje nás pospolitost. Sešlo se tady na 300 sousedů, možná i víc.  Nedaleko stromu stojí stůl s občerstvením v podobě čaje či svařáčku a k tomu něco na zub: sladké cukroví či slané klobásy.

Odpoledne zahajuje Petra Marková veršovaně v kostýmu anděla. Petra pozvala k mikrofonu místostarostku Moniku Dlouhou, ta nás svátečně přivítala a vrátila slovo zpět Petře, abychom společně zavolali Barbory, které posléze rozsvítí náš strom. Z davu se ozvalo letos mohutné „BAARBOOORÝÝÝÝ!“  a už z dáli  slyšíme „… my tři Barbory jdeme k vám“… to přicházejí Barbory v podání Danuše Doktorové, Kláry Šinkové a Petry Dvořákové doprovázené andílky. Kráčí s písní na rtech a se světélky, které vyrobily „Klučovské ženy“ na svých setkáních.  

Barbory zpívají už tradiční píseň

Jste-li dobří Klučovští,

Barborky vás pohostí

pro maminky koláčky

pro tatínky panáčky

pro děťátka cukrlátka

a než zazní zvoneček

rozsvítíme stromeček

a s posledním veršem se strom opravdu rozsvítil.

Anděl Petra dál řídí program a uvede malé zpěváčky z Mateřské školky v Klučově. Paní ředitelka Šárka Hedrlínová a učitelka Alena Vágnerová si berou „do parády“  kytaru a doprovází děti s učitelkami, které zpívají pásmo koled.  Po vystoupení a bouřlivém potlesku se opět ujímá slova anděl Petra a pošle malé zpěváčky, aby si vybrali malou odměnu v podobě sladkostí.  Tím to ale nekončí: paní ředitelka Šárka nám oznámila, že MŠ v Klučově v r. 2018 oslaví 10 let existence a k této příležitosti učitelka Alena složila píseň – POZVÁNKA, kterou s dětmi zazpívala a tak nás pozvala na oslavy MŠ.

Pod klučovskou skálou školka stojí,

v ní dětičky 10 let oslavují.

Ta zpráva se šíří a celý kraj ví,

že slavíme 10 let otevření.

byli jsme tu a budeme zas

příští rok rádi pozveme vás.

Každého rádi přivítáme

a oslavu pro vás přichystáme.

 

Po vystoupení dětí a bouřlivém potlesku jsme byli pozváni k bohatému stolu občerstvení.

Anděl Petra na závěr poděkovala za hojnou účast divákům a hlavně poděkovala všem sponzorům jmenovitě „Klučovským ženám“ tj. dámy Doktorová, Kučerová, Posádecká, Folprechtová, Podoláková a Hyblerová , která ušila kostýmy pro Barbory. Petra dále děkovala za podporu Obecnímu úřadu Klučov, Mateřské školce, místnímu  SDH,  sponzorům - manželům Šinkovým,  p. Břečkovi, pí Douchové, Folprechtové, Dvořákové, manželům Miklínovým a všem dobrovolníkům, kteří jako vždy s radostí pomáhali, aby se nám u stromečku s betlémem líbilo.  Barbory s andílky se vydaly mezi lidi, rozdávaly světýlka a větvičky barborek, kdo chtěl, dostal tekutý dárek v podobě panáčka a všichni jsme si navzájem přáli pěkný adventní čas.

Na úplný závěr Petra pozvala sousedy na Štědrý den ve 14 hodin na tradiční „Vánoční zpívání na návsi“. 

 

4. 12. 2017 slovem zaznamenala knihovnice Jiráskovy knihovny Janina Svobodová

Fotoreportáž najdete zde  – fotily Nikol a Karolína