Jdi na obsah Jdi na menu
 


2018 Advent v Klučově

1. 12. 2018

Adventní sobota 1. 12. 2018 v Klučově.

Přípravy na Advent v Klučově začaly už v listopadu. Klučovská mateřská škola vánočně zněla, když děti pod vedením paní ředitelky a učitelek, připravovaly pásmo písní pro slavnostní podvečer u stromu, tradičně vyráběly ozdoby.  Spolek šikovných Klučovských žen vyrobil vánoční překvapení, které později Barborky rozdají lidem.

Koncem týdne „se postavil“ vánoční strom a betlém.

dsc01885---mensi.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Je sobota 1. prosince, probudili jsme se do bílého rána. Kolem nás jsou po dlouhé době bílé střechy, v zahradách „pocukrované“ záhonky a stromy jsou lehce oděné sněhovým rouchem.

Před 16. hodinou se pomalu stmívá, teplota lehce nad nulou, je plná náves s nádechem adventního času. Sešlo se tady na 300 sousedů, možná i víc. Nedaleko stromu stojí stůl s občerstvením.

Odpoledne zahajuje Petra Marková v kostýmu anděla a děkuje všem sponzorům a pomocníkům jmenovitě „Klučovským ženám“ tj. dámy Doktorová, Kučerová, Posádecká, Folprechtová, Podoláková a Hyblerová , dále děkovala za podporu Obecnímu úřadu Klučov, Mateřské školce, místnímu  SDH,  sponzorům - manželům Šinkovým,  p. Břečkovi, pí Douchové, Folprechtové, Dvořákové, manželům Miklínovým a také dobrovolníkům, kteří jako vždy s radostí pomáhali, aby se nám u stromečku s betlémem líbilo.  Ve verších Petra připomíná historii narození Ježíška.  Starosta  Jan Průša nás svátečně přivítal a předal slovo zpět Petře, abychom společně zavolali na Barbory, které posléze rozsvítí náš strom. Z davu se ozvalo letos mohutné „BAARBOOORÝÝÝÝ!“  a už z dáli slyšíme „… my tři Barbory jdeme k vám“… to přicházejí Barbory doprovázené andílky. Kráčí s písní na rtech a se světélky, které jim symbolicky svítí na cestu.

Barbory zpívají už tradiční píseň

Jste-li dobří Klučovští,

Barborky vás pohostí

pro maminky koláčky

pro tatínky panáčky

pro děťátka cukrlátka

a než zazní zvoneček

rozsvítíme stromeček

... za napjatého očekávání se strom rozsvítil.

Anděl Petra dál řídí program, uvede malé zpěváčky z Mateřské školky v Klučově. Paní ředitelka Šárka Hedrlínová a učitelka Alena Vágnerová si berou „do parády“  kytaru a doprovází děti s učitelkami, které zpívají pásmo koled.  Po vystoupení a bouřlivém potlesku se opět ujímá slova anděl Petra a pošle malé zpěváčky, aby si vybrali malou odměnu v podobě sladkostí.  Tím to ale nekončí, po vystoupení dětí a potlesku, Petra pozvala sousedy na Štědrý den ve 14 hodin na tradiční „Vánoční zpívání na návsi“ a následně jsme byli pozváni k dnešnímu bohatému stolu občerstvení.

Barbory s andílky se vydaly mezi lidi, rozdávaly dárečky a větvičky barborek,  a všichni jsme si navzájem přáli pěkný adventní čas.

1. 12. 2018 slovem zaznamenala knihovnice Jiráskovy knihovny Janina Svobodová,

fotily Katka Konrádová pro JKK a Martina Šikolová   pro MŠ