Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jarní nadělení s pomlázkou

27. 3. 2010

 

Obrazek

Dnes jsme přivítali jaro v Klučově a současně jsme zakončili Březen - měsíc čtenářů.

Loňské Jarní nadělení bylo v  knihovně a na chodbě před knihovnou, kde jsou stísněné podmínky. Pro letošní  Jarní nadělení  musím  zajistit více prostoru.  Jak to probíhalo?

Sešli jsme se v sobotu 27. března 2010 v 15 hodin v klučovské sokolovně ve velkém sále. Při příchodu dostali všichni návštěvníci velikonoční omalovánky či  papíry (podle věku) a měli za úkol nakreslit symbol Velikonoc. Odměnou bylo razítko účasti.   Odpoledne jsem zahájila  uvítacími  slovy,  zmínila jsem se o naší knihovně,  která dnešní akci  pořádá,  získala jsem  několik  nových  čtenářů, kterým jsem rozdala přihlášky a seznámila jsem návštěvníky s programem.  Slovo jsem předala  paní Daně , která nám  přečetla kousek z  historie Velikonoc a zvyků spojených s tímto svátkem.  Děti byly předem upozorněny, že dostanou krátký test, aby se zjistilo co si z článku zapamatovaly.  Po testech následovaly hrátky, při kterých se děti se vyřádily. Hrátky spočívaly v dovednostech jako je překážková dráha „s vejcem“, tj. chůze  po kladině  s kelímkem na hlavě, ve kterém bylo plastové vejce , potom  chůze  mezi kuželkami s pálkou, na které nesly opět plastové vejce a pak ve dvojících „přefoukávaly“ na stole plastové vejce. Na čí straně vejce spadlo se stolu, ten prohrál. Poslední „vajíčkovou“ disciplínou  byl hod „ vejcem“ do plechovek od piva, ale v soutěžích se pokračovalo.  Děti dostaly brčka a tácky s papírky a pomocí brčka musely papírky přenést z jednoho tácku na druhý. 

Jen si to doma zkuste – vůbec to není tak jednoduché !  

V 16 hodin jsme se museli všichni přesunout do klubovny, protože sál patří další akci.  Nám to nevadilo, soutěže byly za námi, většina cen a sladkostí byla  rozdána a v klubovně už na nás čekal pan Svoboda     s proutky na pomlázky.   Nejdříve paní Dana přečetla dlouhou říkanku s testováním pozornosti dětí, pak jsme ještě soutěžili v nafukování balónků.  Zlatým hřebem odpoledne bylo pletení pomlázek,  kdo nechtěl plést pomlázku, ten si  sedl ke mně a dali jsme se do hádanek.  Měla jsem připravené jednoduché hádanky pro malé děti a zapeklité hádanky pro starší, následovaly závody v navlékání kartiček a na úplný závěr jsme si přečetly netradiční koledu Slepička a vajíčko, kterou děti neznaly.   Jarní nadělení se vydařilo.  Krásné  Velikonoce všem přeje knihovnice Janina.

 Atmosféru akce Vám přiblíží fotoreportáž ve fotogalerii 

můžete si nastavit automatické procházení  např.  na 3 vteřiny

Pro zájemce, kteří by se chtěli sami naučit pletení pomlázky, je dobrý návod zde

 

 

Náhledy fotografií ze složky 2010 - Jarní nadělení s pomlázkou