Jdi na obsah Jdi na menu
 


Reportáž z výstavy

8. 11. 2008

 

 

malá  reportáž  z  výstavy

 

 Na jaře roku 2008 přišla slečna Jana Dvořáková - vedoucí výtvarného  kroužku s výborným nápadem: uspořádat historickou a vlastivědnou výstavu o Klučovu  a o Lstiboři (tj. administrativní a katastrální součást obce Klučov)

 

Od její výborné myšlenky sice nebyla dlouhá cesta k realizaci, ale byla to cesta náročná. Díky pilné práci slečny Dvořákové za vydatné spolupráce  kolínského archivu, členů výtvarného kroužku, finanční podpory obce a pomoci dalších sponzorů se mohla tato výstava uskutečnit.

 

V sobotu 8.11.2008 za vydatného deště jsme sedli do auta a naše cesta směřovala do nedalekého města Kostelec nad Černými lesy do Muzea hrnčířství na

Vlastivědnou  a historickou výstavu o Klučově a o Lstiboři

Pokusím se podělit o pár postřehů a dojmů z této akce.

Výstava zachycuje historii i současnost obou obcí Klučova i Lstiboře, která  sahá hluboko do minulosti do doby bronzové, pokračuje osídlováním naší země Slovany přes středověk, novověk,  založení republiky až po dnešek.   Na výstavě vidíme kopie částí kronik, dobové fotografie, uprostřed výstavní síně je plastický model klučovského hradiště  - bližší podrobnosti o nejstarší historii Klučova a Lstiboře viz  http://www.klucov.cz/cz/kudrnac.htm   a http://www.klucov.cz/index.php/Obce/Lstibor

Současný kulturní i zájmový život je zastoupen pěknými exponáty od členů různých zájmových organizací obou vesnic.  Je vidět, že náš region je bohatý jak na památky, tak i na dnešní život , zatím ještě ne moc zasažený komercionalizací.

Výstava se nám moc líbila a ze srdce děkujeme všem, kteří se na jejím uskutečnění podíleli. Poděkování patří také pracovníkovi muzea panu  Jiřímu Filípkovi, který byl nápomocen při instalaci exponátů.

Fotoreportáž z výstavy najdete ve fotoalbu.

(omlouvám se za sníženou kvalitu snímků, způsobenou převážně umístěním exponátů za sklem a mojí nešikovností, ale chtěla jsem výstavu přiblížit širší veřejnosti  i na úkor kvality fotek....)