Jdi na obsah Jdi na menu
 


KNIHY tipy a ukázky - KAPKY ŠTĚSTÍ A NADĚJE

18. 4. 2015

Blanku Kubešovou známe jako autorku psychologicky laděných próz se schopností proniknout a vcítit se hluboko pod povrch. V tomto duchu se nese i román Kapky štěstí a naděje, zabírá však ještě mnohem hlouběji. Je to i dík autentickému vyprávění hlavní hrdinky Hanny A., která dožívá svůj život v Izraeli a byla ochotná se podělit o příběhy, na které by raději co nejrychleji zapomněla. Právě jí a jejím vzpomínkám vděčíme i této knize.

Podívejte se na ukázku, kterou otevřete kliknutím do obrázku

mějte prosím trpělivost, chvilku to trvá

obalka-kapky--na-web-jkk.jpg

Nenechme se zmást poklidným, šťastným tokem prvních kapitol, brzy se octneme vprostřed absurdnosti i úzkosti života tehdejší doby. Je totiž pátek, prvního září třicet devět, patnáct minut po čtvrté hodině ranní a přepadením Polska vypukla druhá světová válka...

Děj se odehrává ve dvou liniích, v Krakově, městě králů a Varšavě, Paříži severu. Tady v bohatě rozvětvené židovsko-polské rodině žijí a prožívají jedinečnost svých lidských osudů hlavní hrdinky vyprávění, dívky Hanna s Mayou a sestřenky Chava s Ariel, které i v této době mají své lásky a zklamání a kterým autorka věnuje své sympatie, aniž by zapomínala na stovky a tisíce bezejmenných v pozadí. Vyprávění se nese v zádumčivých mollových tónech, aby vzápětí překvapilo strhující výpovědí o této době. Šokující svědectví jde pod kůži, je tu s námi tady a teď a je tak bezprostřední a sugestivní, že si podmaní i toho, kdo o této době už mnohé zná.    

Skoro si neumím si  představit, co všecko autorka musela prostudovat, vynajít, kolika dokumenty se prokousat, než nám mohla vykreslit tak živé, barvité a napínavé vyprávění. Kdo jednou po knize sáhne, jen těžko ji odloží.

Dílo Kapky štěstí a naděje je potvrzením síly a vítězstvím života v těch sebehrůznějších podmínkách.

Knihu vydává  nakladatelství Brána  Pokud ji nenajdete  v knihkupectví můžete si ji objednat přes internet  např v BUXu   příjem objednávek zde  nebo   v Knihcentrum.cz

Přečtěte si zajímavý rozhovor s Blankou Kubešovou