Cibule
Došlo mi mailem a má to něco do sebe:
Už léta používám a šířím recept naší stařenky z Vidče.
Do hrnku na kafe dát půl větší nebo celou, napůl rozkrojenou menší cibuli a zalít vařící vodou. Po cca čtvrthodině ji vyndat a až voda trochu vychladne, po troškách, třeba i 2-3 hodiny, popíjet. Je to příjemné, prakticky žádný zápach. Úžasně to spraví už chycené sliznice a průdušky, zmírní rýmu a usnadní dýchaní. Urychlí i "odchod" zánětu hlasivek. Ale pozor, žádný med ani cukr, žádné vaření!
Odvar z cibule, známý pod názvem cibulový čaj bychom v době nemoci měli užívat alespoň 3-4 krát denně, uleví našemu dýchání, zlepší odkašlávání a postupně zredukují ony mikroskopické vetřelce v našich dýchacích cestách.
Až po letech jsem se dočetl, že vědci zkoumající cibulové silice zjistili, že její stopy byly i za 10cm cihlovou zdí. (Bohužel asi ne za betonovou v našich panelákách.) Vypovídá to o agresivitě, ale asi i o síle a účinnosti, a tak bych i těm vědcům docela věřil. Hlavně však - zkuste recept naší stařenky z Vidče - mně je 72 let a funguje to. PH
Neznám pana PH, ale rozhodně recept zkusím!
17. 12. 2013 - další rada k rýmě:
Těm otrlejším poradíme ještě něco ze starého herbáře: Rozkrojte cibuli, naškrábejte ji nožem a šťávu nakapejte do malých chomáčků vaty. Ty vložte do nosních dírek a nechte působit asi 5-10 minut. Cibule vám nos krásně protáhne a hned můžete v pohodě dýchat. Troufnete si?